424
Een scheiding en een eigen woning

Wat te doen met de gezamenlijke woning wanneer u gaat scheiden? Wettelijk gezien kan een scheiding al in 3 tot 4 maanden worden geregeld. Flitsscheidingen zijn niet meer mogelijk. Bij een scheiding valt dan ook heel wat te regelen. Soms is het in het emotionele proces dat u doormaakt even niet goed meer te overzien.

In dit stappenplan kunt u de zaken voor uzelf op een rijtje zetten: van de financiële gevolgen, het ouderschapsplan als er kinderen zijn, de woning tot het aanpassen van de gemeenteregisters.

De eenvoudigste weg
De woonsituatie is vaak een heet hangijzer waarvoor inzicht in financiële zaken noodzakelijk is. Niet iedereen is daar even onderlegd in. Komt u er niet uit? U kunt dan overwegen professionele hulp in te schakelen.

Op voorwaarde dat beide partners constructief naar een oplossing willen zoeken, kan het een goed idee zijn om een scheidingsmakelaar in de hand te nemen.

De scheidingsbemiddelaars kiezen geen partij voor één van de partners. U kunt al uw vragen met een gerust gemoed op hen afvuren. Op deze manier betekenen ze een belangrijke steun. De bemiddelaar neemt bovendien het regelen van de advocaat van u over.

Wonen vóór, tijdens en na de scheiding
Een kort overzicht van de belangrijkste elementen waarmee u rekening dient te houden:

    • Woont u in een huurwoning? Huurt u deze woning samen? Heeft u, al dan niet samen, een woning gekocht? 
    • Bent u getrouwd op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen? 
    • Wilt u in uw huidige woning blijven of wilt uw partner dat misschien? Of verhuist u allebei?

Wanneer u bovenstaande vragen heeft beantwoord, kunt u zich gaan verdiepen in de voor u relevante informatie. Bijvoorbeeld over het verkopen of uitkopen van de koopwoning, de scheidingsregeling hypotheekrenteaftrek en de echtscheidingsconvenant na 1 januari 2013. Of wat u kunt doen als uw partner zijn of haar deel van de woonlasten niet meer wil of kan betalen.

Indien u beslist om de eigen woning te koop aan te bieden, kunt u gezien de huidige slechte huizenmarkt misschien uw voordeel doen met deze tips over verkoopstyling.

Het kan ook zo zijn dat u uw deel van de woning wilt uitkopen. U wilt dan allicht (een deel) van het uitkoopbedrag lenen en bent op zoek naar een voordelige lening.

Tot slot: advies op maat
Bij tal van stichtingen kunt u advies over geldzaken inwinnen om uw administratie zo goed mogelijk te voeren of om inzicht te krijgen in uw nieuwe woonlasten. Bij Nibud kunt u trainingen volgen of online persoonlijk budgetadvies krijgen.

 

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.pngNieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners