8141
Hansgrohe

Baden, douchen, stomen, in de badkamer komt veel vocht vrij. Om te voorkomen dat vocht blijft hangen, is een goede ventilatie belangrijk. In een onvoldoende geventileerde badkamer blijft vocht hangen en ontstaat overmatige condens. Waterdamp slaat altijd neer op oppervlakken die kouder zijn dan de omgeving.

Zo ontstaat een hinderlijke condensvorming op spiegels en tegels in de badkamer. Dit vocht tast ook nog eens de badkamermeubels en het schilderwerk aan. Bovendien is zon vochtige ruimte een ideale omgeving voor schimmels. Met goede ventilatie wordt vocht afgevoerd en frisse lucht in de badkamer gebracht. Zo zorgt u voor een gezond badkamerklimaat en voor het behoud van uw kostbare badkamerproducten.

Raam open
Een open raam in de badkamer biedt onvoldoende en meestal verkeerde ventilatie. Wanneer het buiten koud is, komt koude lucht de badkamer binnen. En koude lucht neem minder vocht op dan warme lucht. Bij vochtig weer kan er onvoldoende vocht uit de badkamer worden afgevoerd. Bij warm weer speelt dit probleem minder, maar dan nog is een open raam onvoldoende om schimmelvorming te voorkomen.

Natuurlijke trek en ventilator
De beste ventilatie krijgt u door een kanaal te trekken vanuit de badkamer. tot boven de nok van het dak. Hierdoor ontstaat door "natuurlijke trek". Nog beter is het om in het kanaal een ventilator te plaatsen. Zon ventilator kan gemonteerd worden op een lichtschakelaar of infrarood bewegingsensor.

Handig zijn de ventilators met vertrager. Deze werken nog een aantal minuten door, wanneer u de badkamer verlaat. De ventilator kan werken met een tijdschakelaar of met een hygrostaat. Deze laatste schakelt de ventilator aan en uit op basis van de gemeten vochtigheidsgraad.

Soorten
Er zijn speciale badkamerventilators die zijn berekend zijn op hun taak. Wasem- of kanaalventilatoren worden vaak toegepast in toiletten of kleine tot middelgrote badkamers. In grotere ruimten zijn inbouwventilatoren meer geschikt. Welk type ventilator u ook kiest, belangrijk is dat er naast een voorziening voor afvoer van vochtige lucht een toevoeropening voor de aanvoer van verse lucht aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld door een spleet onder de deur van de ruimte aan te brengen of via een speciaal rooster in de deur, muur of het raamkozijn. Het openzetten van een deur is geen goede optie. Daarmee bereikt u slechts dat vochtige lucht zich verspreid door de rest van de woning.

Plaats
De ventilator moet daar geplaatst worden waar het vochtprobleem het grootst is. Bijvoorbeeld boven het bad en/of de douche. De luchttoevoer moet daar zover mogelijk vandaan liggen. Alleen dan ontstaat een zo effectief mogelijke doorstroming. Overigens wordt de plaats van de ventilator voor een deel bepaald door het type ventilator dat u kiest. Zo zal een raamventilator altijd in een venster geplaatst worden en een kanaalventilator op een ontluchtingskanaal. Voor de luchttoevoer blijft echter gelden: zover mogelijk van de ventilator vandaan. Logisch eigenlijk. Want zit de toevoer pal naast de ventilator dan zou de verse lucht immers meteen weer verdwijnen.

Advies
Het kiezen en installeren van een goed ventilatiesysteem is geen eenvoudige zaak. Laat u daarom adviseren door een professional. Deze kan de gewenste ventilatiecapaciteit voor u berekenen en u informeren over de verschillende mogelijkheden.

Zelf kunt u natuurlijk ook bijdragen aan een goed klimaat in uw badkamer. Maak uw tegelwanden, spiegels, bad en douchewand goed droog voordat u de badkamer verlaat. Laat geen kletsnatte handdoeken slingeren. En maak de ventilatoren in uw badkamer regelmatig schoon, zodat ze hun werk goed kunnen blijven doen.

 

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.pngNieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners