335
Duurzaam wonen: Een douche wtw oftewel warmteterugwinning

Een douche wtw, je denkt wellicht; What the? Geen paniek, dat dachten wij ook. Maar toen we ons verder hadden verdiept in de warmterugwinning via de douche, werden we toch enthousiast. Je doet er namelijk meteen én vrij eenvoudig groen mee. En je bespaart al vrij snel flinke bedragen geld. Er zijn wel een aantal voorwaarden zodat het systeem écht gaat lonen, maar dat leggen wij je allemaal uit. En alvast een geruststelling; Je hoeft niet je vieze water opnieuw te gebruiken.

Geen koude douche, maar hoe?

We zullen meteen eerlijk zijn, voor het installeren van een wtw-systeem is wel een (heel kleine) verbouwing nodig. Het is dan ook het handigste de installatie te combineren met een verbouwing.

Het meest ideaal voor plaatsing van het systeem is het wanneer de badkamer zich op een bovenetage bevindt aangezien er dan een verticale buis geplaatst kan worden. Dan kun je de wtw-douchepijn installeren en dat levert de grootste besparing op.

Bij een horizontale pijn kan het wel, maar dan is er een ander systeem nodig wat minder efficiënt werkt. De zogenaamde wtw-douchegoot. Het systeem maakt gebruik van het warme water wat wegstroomt door het putje, hiermee wordt het koude water als het ware voorverwarmd. En dit levert een besparing in energie op! En kijk je een beetje tegen die verbouwing op? Geen paniek. Ook hier staat de wereld van innovatie niet stil, er zijn nu zelfs systemen waar een verbouwing níet nodig is. Waag er zeker eens een rondje Googelen aan.

Zijn er nadelen?

Naast dat het installeren van een wtw veel voordelen heeft zijn er ook een aantal nadelen of eigenlijk beperkingen. Zo werkt het systeem alleen bij elektrische boilers en is een exemplaar op gas dus geen goed idee.

Ook loont het niet wanneer je korter doucht dan 3 minuten, dit haalt de wtw niet qua opwarmtijd. Daarnaast heb je voor een douche-wtw heb een thermostatische mengkraan nodig.

Deze kraan zorgt voor een constante temperatuur van het water. Als je deze nog niet hebt, is die wel eenvoudig te installeren. Maar mocht je bovenstaande voorwaarden allemaal afvinken, dan zouden wij zeggen; Gaan met die kraan!

Warmteterugwinning is win-win

Het lijkt niet zo’n grote impact te hebben, het alleen maar opwarmen van je douchewater. Maar daar kun je je aardig op verkijken. Wie ongeveer 9 minuten per dag doucht, met drie personen bespaart met een wtw-douchepijp 110 euro per jaar en met een wtw-douchegoot 50 euro per jaar. Bij een aanschafprijs tussen de 600 en 1200 euro is dit vrij snel terugverdiend.

Ga je niet voor het nieuwste systeem zonder verbouwing of heb je een complexe situatie? Dan raden wij je aan ook hier een echt vakmannen raad te plegen en diverse vakman offertes aanvragen te doen. Hoe meer je kunt vergelijken, hoe beter je keuze is.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.pngNieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide