1832
Hoe voorkom je overlast bij het stoken van hout?

Veel mensen beleven plezier aan het stoken van hout in de open haard of houtkachel. Wanneer je samen met je partner, gezin of vrienden voor de haard zit, geeft dat een gevoel van saamhorigheid. Het is ook heerlijk ontspannend om te luisteren naar het knapperend houtvuur en te kijken naar het opwindende vlammenspel.

 

Door het brandende hout komt je woonkamer tot leven. Heel begrijpelijk dus dat een op de vijf huishoudens in Nederland een open haard, houtkachel of een pelletkachel heeft. Hout stoken heeft ook een keerzijde. Het zorgt namelijk voor de uitstoot van fijnstof. Hoe kun je op een milieuvriendelijke manier stoken en zo min mogelijk overlast veroorzaken? In dit artikel geven we een aantal belangrijke tips.

Kies voor een kachel met een hoog rendement

Een kachel met een hoog rendement zorgt voor veel minder uitstoot. Je kunt een dergelijke houtkachel herkennen aan het rendementslabel. Het geeft aan welk percentage van de verbrandingswarmte een kachel daadwerkelijk benut. Het label geeft daarnaast aan hoe hoog de uitstoot van koolmonoxide is.

Let er bij de keuze ook op dat gesloten houtkachels over het algemeen schoner en veiliger zijn dan de open variant. Ook de pelletkachel die gebruik maakt van geperste houtkorrels (pellets) heeft een schoon imago.

Gebruik alleen droog hout

Droog haardhout is essentieel voor een lagere uitstoot van fijnstof. Vers gekapt hout moet minstens 2 jaar drogen voordat het de ideale vochtigheidsgraad van 20% of lager heeft bereikt. Hout dat niet goed is gedroogd, veroorzaakt veel meer rook met een hogere uitstoot als gevolg. Bovendien zal nat hout niet volledig verbranden waardoor er onder meer teer, methaangas en koolmonoxide vrijkomt. Loop tijdens het stoken daarom altijd even naar buiten. Komt er donker gekleurde rook uit de schoorsteen, dan is dat een teken dat er iets niet goed gaat. Er kan sprake zijn van te weinig luchttoevoer of een slecht trekkende schoorsteen, maar ook van te nat hout. Ook aan de kleur van de vlam kun je zien of het vuur goed brandt. De vlammen zijn in dat geval helder geel. Een oranje vlam wijst meestal op onvolledige verbranding.

Kies voor ovengedroogd hout

Ovengedroogd haardhout is een uitstekend alternatief voor het zelf drogen van hout. Je weet dan zeker dat het de ideale vochtigheidsgraad heeft om te stoken. Dit hout dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, wordt in korte tijd op 90 graden gedroogd in een droogkamer. Dit zorgt er onder meer voor dat het hout schoon is en geheel vrij van ongedierte. Schoon hout is een tweede voorwaarde voor het voorkomen van overlast door schadelijke stoffen.

Stem de capaciteit af op de woonkamer

Bedenk van tevoren hoeveel capaciteit je nodig hebt om je woonkamer te verwarmen. Aan een te kleine houtkachel heb je niets wanneer je er lekker warm bij wilt zitten. Dat zou pure houtverspilling zijn. Ook een te grote houtkachel is niet efficiënt. Je krijgt het al snel te warm en bent dan geneigd om de luchttoevoer van de kachel lager te zetten en het vuur te smoren. Dat is nu juist niet goed voor het milieu en de gezondheid want er komen op deze manier schadelijke stoffen vrij.

Hou rekening met het weer en de buren

Stoken bij windstil of mistig weer is absoluut niet aan te raden. De rook uit de schoorsteen blijft dan veel langer hangen. Dat is noch voor jezelf noch voor je buren een pretje. Rekening houden met de buurt is sowieso een goede zaak. Verantwoord stoken, doe je dan ook met mate.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.pngNieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners