224
Duurzaam wonen: verwarmen met een warmtepomp

Twee emmertjes water halen, twee emmertjes pompen.. We zongen het vroeger allemaal mee. Maar waar het toen om water ging, gaat het nu om warmte. Je hebt de term waarschijnlijk wel eens voorbij horen komen, maar wat het precies is blijft onduidelijk. Wij gaan je het uitleggen, en we laten je kennis maken met de verschillende soorten. En alvast een leuk weetje, je kunt er ook vaak nog subsidie voor krijgen! Dat wordt dus geen kwestie van pompen of verzuipen.

Wat is een warmtepomp?

Dat van die twee emmertjes, dat is niet helemaal juist. Een warmtepomp kan er wel degelijk voor zorgen dat naast het verwarmen van je huis, er ook warm water uit je kraan kan komen. Kortgezegd wekt een warmtepomp energie op door de warmte uit de lucht, uit de bodem of het grondwater te halen. Met een warmtepomp ben je erg duurzaam bezig. Doordat hij een andere wijze van verhitten heeft, daalt je verwarming soms met wel 45%. Zoals bij zoveel dingen zijn er bij warmtepompen ook allerlei verschillen. Wij zullen ze hier onder bij langs gaan.

Hybride warmtepomp

Net zoals een hybride auto, werkt een hybride warmtepomp ook samen met een ander systeem. In dit geval met een HR ketel op gas. De hybride warmtepomp is een pomp die we het meest terugzien in huizen die niet top zijn geïsoleerd. Op écht koude momenten kan de reguliere HR ketel dan bijspringen. Je gebruikt dus het beste van twee werelden, en je zult nooit in de kou zitten.

Volledige elektrische warmtepomp

Zoals de naam al doet vermoeden kan deze warmtepomp je HR ketel op gas volledig vervangen. Deze pomp is daarom vooral geschikt voor huizen met goede tot zeer goede isolatie. Check dit dus altijd goed voordat je overgaat tot de aanschaf ervan. Je wilt er natuurlijk duurzaam bijzitten, maar ook weer niet koukleumen in de winter.

Ventilatiewarmtepomp

Tenslotte de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht en is geschikt voor huizen met mechanische ventilatie. Hij haalt de warmte uit de ventilatielucht. Ook dit is een optie waarmee je bespaart, maar vaak als aanvulling op de reguliere HR ketel dient. Om je hele huis verwarmen is het iets te ambitieus. 

Subsidiëren kun je leren

Ook hier geldt, zoals we al kort aankondigden, dat het raadzaam is om je te verdiepen in de regels en voorwaarden omtrent subsidies. Voor alle drie de opties is namelijk subsidie mogelijk.

Voor de één wel meer dan de ander, dit hangt af van de mate van verduurzaming. Toch levert een snelle rekensom op, dat subsidie in combinatie met de besparing je in de nabije toekomst geld óplevert. Om de juiste keuze voor jouw situatie te maken is het wel aan te raden een expert om advies te vragen. En iedereen kan zich warmtepomp-expert noemen, dus professionele warmtepomp offertes aanvragen bij diverse aanbieders is aan te raden!