185
Duurzaam wonen; Je bent wat je eet en drinkt

We zijn tegenwoordig meer met onze gezondheid bezig dan ooit. We sporten wat af en we vouwen ons in de gekste poses met yoga om tot rust te komen. Maar naast genoeg bewegen is goed eten cruciaal om gezond te blijven. Nu lopen de opvattingen omtrent gezond nogal uiteen.

Waar Sonja Bakker de eierkoek tot ware kunst maakte, zijn er tegenwoordig toch meer diëten die focussen op onbewerkte en lokale producten. Hier zijn wij ook groot voorstander van. Niet alleen om er zo voor te zorgen dat je zelf een duurzame gezondheid opbouwt, ook omdat dit veelal veel beter is voor de omgeving. Wil jij ook qua eten en drinken jouw steentje bijdragen, wij geven tips!

Proef lokaal

Waar het gaat om duurzaam eten en drinken wordt vaak de focus gelegd op hoe het eten gemaakt is en waarvan het gemaakt is. Maar wat eigenlijk minstens zo belangrijk is, is wáár het gemaakt is. Sommige producten, zoals bananen, groeien nou eenmaal niet in Nederland. Deze komen vaak vanuit Zuid-Amerika en hebben er dus al een lange reis op zitten. Hier kun je wel nog steeds de keuze maken voor een Fairtrade optie. Je weet dan in ieder geval dat er bewuster is stilgestaan bij de productie.

Maar voor producten als appels en peren, daar hebben wij hier ter lande heerlijke opties voor. Een sappige Elstar komt veelal gewoon van Hollandse bodem, hier heb je geen buitenlands alternatief voor nodig.

Eet met de seizoenen mee

Aardbeien in de winter? Ze smaken ook echt minder lekker. Neem dat van ons aan. Het is veel beter voor het milieu om de gewassen en producten te consumeren die bij dat seizoen horen. Mocht je hier zelf niet altijd beeld bij hebben, online zijn aparte kalenders met de producten van die maand te vinden. Erg handig en je bespaart er ook nog eens geld mee.

Mag het een onsje minder

Vegetarisch of zelfs vegan eten wordt steeds populairder maar is ook enorm ingrijpend. Je hoeft niet helemaal all the way te gaan om toch je steentje bij te dragen. Af en toe een dagje geen vlees heeft al enorm veel effect op het milieu. De vleesvervangers zijn inmiddels volop in de supermarkt en smaken echt lekker. Daarnaast kun je met tofu, tahoe en kikkererwten ook zelf de lekkerste vervangers maken. Want dat je alles binnenkrijgt qua voedingsstoffen, is natuurlijk wel belangrijk.

Kortom, je kunt nog gewoon naar de supermarkt om toch bewuste keuzes te maken. Neem meteen je eigen tas mee en beperk je keuze voor producten waar (onnodig) veel plastic bij zit. En nog een laatste tip wat wij helemaal leuk vinden én super duurzaam is; Begin je eigen groentetuin en schaf dan ook meteen een paar kippetjes aan. Verser en gezonder gaat het niet worden!