289
Huisnummerbordjes, eenvoudig, maar wel essentieel

Eigenlijk sta je bij sommige gebruiksvoorwerpen nauwelijks stil en besef je niet dat deze van redelijk recente datum kunnen zijn. Dat is met een huisnummerbord ook het geval. Tot omstreeks 1800 werden deze aanduidingen niet gebruikt. Huizen hadden een naam zoals Huize Nooitgedacht of een speciaal kenmerk bijvoorbeeld: het huis met de witte waterton.

Toen de Fransen in de tijd van Napoleon ons land bezet hielden, waren er nog geen nummerbordjes. Samen met een verplichte achternaam, werden ook huisnummers ingevoerd in die tijd. Daardoor was het eenvoudiger om huizen te traceren en vast te leggen in registers. Deze nummers bleven net als de achternaam gehandhaafd toen Nederland weer onafhankelijk werd.

Hoe werden huisnummers uitgedeeld?

De wijze waarop de huidige huisnummers zijn gerangschikt, lijkt wellicht logisch en vanzelfsprekend, maar ook daar is in de loop van de tijd veel in veranderd. Bij de invoering van de huisnummering werd in eerste instantie ieder dorp en alle wijken in een stad doorgenummerd. Dus daardoor kon je op het adres Urk 301 wonen. Dat bleek al gauw niet praktisch meer, toen de dorpjes en steden steeds groter werden. Om die reden werden straten apart genummerd, in eerste instantie doorlopend aan een kant.

Pas later werd er voor gekozen om voor een kant van de straat even nummers en de andere kant oneven nummers te gebruiken. Door de verschillende breedtes van huizen staat niet altijd het nummer dat je aan de overkant verwacht op de ‘juiste’ plaats. Wist je trouwens dat juist in Frankrijk waar de nummering van huizen is ontstaan er in veel straten geen nummer 13 is te vinden? Dat ‘ongeluksnummer’ wordt tot op de dag van vandaag nog steeds af en toe vermeden.En nog een weetje over jouw huisnummer. Samen met jouw postcode is dat een unieke combinatie in ons land waarmee je altijd kunt worden gevonden.

De moderne aanduidingen

In moderne woonwijken zie je vaak dat een speciaal bord nodig is om de bezoeker wegwijs te maken in de nummering van de huizen. Straten lopen niet meer zo voorspelbaar als vroeger en dat heeft ook invloed op de nummering. Daarbij is een huisnummerbordje niet meer standaard en kan je er eentje gebruiken die overeenkomt met jouw smaak.

Heb jij jouw huisnummerbordje wel eens goed bekeken? Huisnummerbordjes zijn er in allerlei soort materialen, kleuren en maten. Beslist een aanrader als jij een leuk bord aan je huis wilt hebben. Een detail waarmee je jouw huis vaak net even anders maakt dan de andere huizen in de straat.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.pngNieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners